Musik maxar motivationen

07 september 2015
Har du svårt att komma igång med träningen? Med rätt musik i hörlurarna ökar motivationen. Vid konditionsträning ökar motivationen med 19 procent om låtlistan består av house istället för rock. Det visar ett musikexperiment som vi genomfört. Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå universitet, har medverkat som rådgivande konsult.

 

kampanj15liten– Friskis&Svettis musikexperiment visar tydligt att valet av musik påverkar motivationen när man tränar. Och det handlar inte om personliga preferenser utan resultaten är allmängiltiga, säger Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå Universitet, som forskar om hur hjärnan hanterar tid och tajming inom till exempel musik.

Musikexperimentet har pågått under våren och 260 personer har deltagit. Deltagarna har fått välja mellan tre olika typer av träning: kondition, styrka och rörlighet. Därefter har de slumpmässigt tilldelats en lista med någon av musikstilarna house, rock eller ambient (lugn musik). Efter 20 minuter har deltagarna fått svara på frågor om motivation. Resultatet visar att house är 19 procent mer motiverande vid konditionsträning än rock. Och vid styrketräning är rock 47 procent mer motiverande än ambient.

– Sedan starten 1978 har musiken varit en självklar och integrerad del av vår träning. Våra ledare är utbildade i hur musiken kommunicerar och inspirerar. De vet hur man med musikens hjälp gör träningen till en helhetsupplevelse, säger Erik Nordlund, utvecklingsansvarig på Friskis&Svettis.

Ett träningspass består ofta av minst två av de tre momenten: kondition, styrka och rörlighet. Hur olika musikstilar påverkar träningsupplevelsen är något som de 6 000 ideella Friskis-ledarna arbetar aktivt med när de inför varje ny termin skapar sina pass.

– Det är unikt för Friskis&Svettis att ledarna gör sina egna pass och själva väljer musiken. Ledarens musiksmak sätter en personlig prägel på passet och bidrar därför till träningsupplevelsen, säger Erik Nordlund.

Läs mer om musikexperimentet >>

 

Typ av träning

Motivation

Antal

Kondition

House (6,59)
Rock (5,5)
Ambient (4,8)

134

Styrka

Rock (6,9)
House (6,26)
Ambient (4,47)

105

Rörlighet

Ambient (7,25)
House (6,12)
Rock (4,6)

21260